Sir sa juga Srbije za Evropu i Rusiju

Bez autora
Aug 01 2011

Vredni stočari, ali i otkupljivači i prerađivači mleka i proizvođači sireva sa područja južne i jugoistočne Srbije, odlučili su da se udruže. Formirali su grupaciju za sireve „Jug“, sa namerom da uvećaju i poboljšaju proizvodnju i zajednički izađu na strana tržišta – na evropsko i rusko. Uz pomoć delegacije Evropske unije u našoj zemlji, pokušaće da usvoje proizvodnju brenda južne Srbije, odnosno atraktivnog proizvoda koji će svojim kvalitetom moći da nađe mesto na inostranim tržištima. Cilj je objedinjavanje kvalitetne proizvodnje sireva, iz prostog razloga – pojedinačno nijedna srpska mlekara ne može svojim kapacitetima zadovoljiti potrebe velikog tržišta, kakvo je na primer Rusija. Do sada je bilo bezbroj pokušaja da se sirevi sa ovog područja naše zemlje prodaju trgovinskim sistemima i potrošačima u Moskvi i drugim ruskim gradovima, gde su veoma cenjeni i traženi.

Sir sa juga Srbije za Evropu i RusijuVredni stočari, ali i otkupljivači i prerađivači mleka i proizvođači sireva sa područja južne i jugoistočne Srbije, odlučili su da se udruže.

Formirali su grupaciju za sireve „Jug“, sa namerom da uvećaju i poboljšaju proizvodnju i zajednički izađu na strana tržišta – na evropsko i rusko.

Uz pomoć delegacije Evropske unije u našoj zemlji, pokušaće da usvoje proizvodnju brenda južne Srbije, odnosno atraktivnog proizvoda koji će svojim kvalitetom moći da nađe mesto na inostranim tržištima.

– Naš cilj je objedinjavanje kvalitetne proizvodnje sireva, iz prostog razloga – pojedinačno nijedna srpska mlekara ne može svojim kapacitetima zadovoljiti potrebe velikog tržišta, kakvo je na primer Rusija. Do sada je bilo bezbroj pokušaja da se sirevi sa ovog područja naše zemlje prodaju trgovinskim sistemima i potrošačima u Moskvi i drugim ruskim gradovima, gde su veoma cenjeni i traženi. Ali, proizvodi sa ovog područja Srbije zbog malih količina, koje su do sada pojedinačno i samostalno nudile mlekare stranim tržištima, samo su povremeno nalazili svoje mestu u trgovinama Rusije i pojedinih razvijenih evropskih zemalja. Očekujemo da se ponovo stočarstvu u našoj zemlji posveti posebna pažnja i da se razvija, a ne da stagnira, kao što je u poslednjih nekoliko decenija – rekao nam je Ivan Pavlović, menadžer ovog projekta.

Uzgajivači stoke, posebno krava, ovaca i koza, u niškom, pirotskom i leskovačkom kraju kažu da je ovo jedini način da se zajedno sa proizvođačima mlečnih proizvoda nađu na probirljivom evropskom i ruskom tržištu. Toma Stojanović, koji u Lalincu kod Niša ima veliku farmu krava, nada se da će i država shvatiti da postoji velika šansa za izvoz mlečnih proizvoda i da će projektima i podsticajnim sredstvima pomoći razvoj stočarstva.

A Zoran Nikolov, vlasnik Mlekare „Stara planina“, sa sedištem u Dimitrovgradu, koja se pridružila grupi „Jug“, ističe:

– Naša mlekara jedina u Srbiji ima brendirani proizvod – staroplaninski kačkavalj. Nažalost, i pored maksimalno uposlenih kapaciteta, naša proizvodnja kačkavalja izuzetnog kvaliteta daleko je od količina koje se traže u Rusiji. Samo taj podatak, a još više iskustva naših mlekara upravo sa ruskim tržištem, na koje nisu mogle da se isporučuju svoje male količine sireva, uslovili su naše konačno ujedinjenje, primorali nas, prosto rečeno, da se okupimo oko značajnog projekta i organizujemo i u proizvodnji i izvozu.

Dosadašnja usitnjena proizvodnja sireva na jugu i jugoistoku Srbije biće objedinjena, istaknuto je na svečanosti promovisanja stočarsko-mlekarske grupe „Jug“, a pratiće je garantovani plasman na inostranim tržištima i, kako je posebno rečeno, kvalitetan marketing, što do sada nije bio slučaj. U konačnom, svim članicama grupe, koje su se ujedinile u proizvodnji i organizovanom izvozu, ovo zajedništvo može da donese veliku korist.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik